Wat is een fatbike? - Boltix

Wat is een fatbike?

Welkom in de intrigerende wereld van fatbikes! Je hebt ze misschien gezien tijdens een wandeling in het bos, op het strand of zelfs in de stad, en je hebt je wellicht afgevraagd: wat maakt deze fietsen zo speciaal? Met hun opvallend dikke banden en robuuste uitstraling hebben fatbikes de fietswereld stormenderhand veroverd. Maar wat is nu precies een fatbike en waarom zijn ze zo populair geworden? Laten we dieper in deze trend duiken.

Table of Contents

Geschiedenis en oorsprong van de fatbike

De oorsprong van de fatbike is net zo avontuurlijk als de fiets zelf. Ze zijn in de jaren '80 ontstaan in Alaska en Nieuw-Zeeland. Avontuurlijke fietsers wilden de uitdaging van de Iditarod sledehondenrace in Alaska aangaan en hadden een fiets nodig die zich op sneeuw kon voortbewegen. Tegelijkertijd in Nieuw-Zeeland, zochten fietsers naar een manier om eenvoudiger door de zandduinen te cruisen. Het antwoord? Fietsen met brede, lage druk banden die zowel op sneeuw als zand konden rijden.

Kenmerkende eigenschappen van een fatbike

Dus, wat onderscheidt een fatbike van de gemiddelde mountainbike of stadsfiets? Het meest opvallende kenmerk zijn zonder twijfel de dikke banden, meestal variërend van 3,8 inch tot 5 inch of zelfs breder. Deze banden worden vaak op lage druk gezet, waardoor ze een groter oppervlak krijgen voor betere tractie en stabiliteit. Bovendien hebben fatbikes een breder en robuuster frame om de brede banden en wielen te accommoderen. Vaak zijn ze ook voorzien van specifieke naven en extra sterke velgen.

Voordelen van rijden op een fatbike

Fatbikes bieden een scala aan voordelen die hen onderscheiden van andere fietsen. Denk aan betere tractie op onstabiele ondergronden zoals zand, sneeuw en modder. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Voor een uitgebreide blik op alle voordelen van fatbikes, verwijzen we je graag naar ons andere blogpost: "De voordelen van de fatbike".

Is een fatbike iets voor jou?

Fatbikes zijn meer dan alleen een trend; ze bieden een unieke rijervaring en openen de deur naar nieuwe avonturen, of dat nu gaat om het verkennen van nieuwe paden of cruisen langs het strand. Wij geloven dat iedereen geschikt is voor een fatbike. Ontdek hier onze fatbike collectie of onze merken EB2, EB3, Voltaway, Grunberg en Engwe!

Terug naar blog